Kardinál Duka podpořil kampaň „Celé Česko čte dětem“

16.10.2015 23:55

Kardinál Duka podpořil kampaň „Celé Česko čte dětem“

Převzato z: apha.cz

Pražský arcibiskup kardinál Dominik Duka OP podpořil kampaň „Celé Česko čte dětem“. Tuto bohulibou aktivitu oceňuje především z toho důvodu, že si je vědom významu společného čtení v rodinném kruhu. Jeho dopis vyzývající všechny rodiče k zapojení přikládáme v plném znění.

 

48546

 

Milí rodiče,

při příležitosti kampaně Celé Česko čte dětem bych Vás rád pozdravil a povzbudil vás k tomu, abyste si udělali na své děti čas a dopřáli jim společné chvíle strávené četbou knih.  Společná četba posiluje pouto mezi rodiči a dětmi, i mezi sourozenci navzájem, proto má dle mne velký význam.

Všichni chceme pro děti to nejlepší a jsem přesvědčen, že společná četba literatury je vynikající způsob, jak ve svých potomcích podporovat obrazotvornost, rozvíjet jazykové schopnosti nebo logické uvažování. Malý čtenář nebo posluchač se snáze naučí rozlišovat dobro od zla a získá ušlechtilé vzory. V neposlední řadě je čtení jedinečnou příležitostí trénovat paměť nebo rozšiřovat si všeobecný přehled.

Česká společnost potřebuje, aby mladá generace byla vzdělaná a mohla jednou převzít zodpovědnost. Při společných chvílích v rodinném kruhu nezapomínejme ani na čtení bible, neboť ta není jenom sbírkou biblických příběhů pro věřící i nevěřící, ale také zdrojem povzbuzení a ponaučení pro každého člověka. Mějme v této souvislosti na paměti, že rozvoj lidského společenství má být nejen ekonomický, ale především hodnotový a že rodina je nejlepším prostředím pro růst každého jedince i nejvhodnějším zázemím k pěstování pevných mezilidských vztahů.

Vy, kteří usilujete o pěkné rodinné vztahy, a to i s knihou v ruce, máte můj obdiv a děkuji vám za to.

Vám i vašim dětem vše dobré přeje

Kardinál Dominik Duka, arcibiskup pražský

© 2009 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořte si webové stránky zdarma!Webnode