Narození Ježíše Krista přineslo lidstvu novou dimenzi života

24.12.2010 07:27

Narození Ježíše Krista přineslo lidstvu novou dimenzi života

Převzato z: rakovnicky.denik.cz



Rakovník – Čtenářům tištěného, ale i internetového Rakovnického deníku popřál farář Vojtěch Novák.

Milí čtenáři, k nadcházejícím Vánocům bych Vám chtěl popřát hluboké prožití veškeré krásy, kterou tyto svátky přinášejí.

Narození Ježíše Krista v Betlémě přineslo lidstvu novou dimenzi života, protože sám Bůh se stává člověkem, a tím i novou důstojnost lidské osoby, nový rozměr lásky, která se snaží napodobit sebedarování Boží, novou svobodu, vyrůstající ze zodpovědnosti vůči jedinečnosti života a všeho, co v něm denně prožíváme, novou radost, pramenící ze smyslu lidského života, který překračuje časový úsek našeho přebývání na této zemi.

A přeji Vám také, aby tato atmosféra neskončila s posledním dnem Vánoc, ale abyste ji uměli přenést i do všedních dní nadcházejícího roku 2011.

O vánočních svátcích většinu času trávím v kostele. Advent pro věřícího člověka končí vlastně půlnoční mší svatou, takže do té doby se ještě nejí cukroví, na Štědrý den je také půst, proto i ryba, protože to je postní jídlo, všechna sláva a hodování přichází po půlnoční, resp. o Slavnosti Božího Narození, tedy 25. 12.

Stromeček máme takový, co se dá použít každý rok, ale zdobíme ho vždy znovu. Krom toho máme betlém, protože to je hlavní symbol Vánoc.

Na faře se mnou bydlí také moje rodná sestra, ale letos tu máme také naši 87-letou maminku, tak to umocní atmosféru domova.

Už mnoho let, spíše už to bude několik desetiletí, si navzájem nedáváme dárky. Tedy my si je dáváme, ale během roku, jednak abychom mohli lépe prožít Advent a nezahltili se sháněním a nakupováním, ale hlavně abychom si mohli lépe uvědomit, že tím největším darem je Dítě Ježíš v betlémské jeskyni.

Ale těším se na Vánoce stejně, jako když jsem byl malý kluk.

© 2009 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořte si www stránky zdarma!Webnode